Hétvégén elrajtol a XI. Építész KÉSZ Regatta

Hétvégén elrajtol a XI. Építész KÉSZ Regatta. A vitorlázás és az építészet rokonságáról egyik főtámogatóval, a BIM Design Kft. ügyvezetőjével Kelemen Csabával beszélgettünk.

KelemenCsaba0052Mitől különleges esemény az Építész Regatta, milyen küldetése van az építészek, a tervezők számára?

  • Az építész szakma egy nagyon izgalmas és érdekes világ. Közel áll a természethez, alakokhoz, formákhoz, minden olyan dologhoz, ami a vitorlázásban is megtalálható. De talán a legfontosabb az együttműködés jelenléte.

Együttműködés az üzleti életben?

  • Nem csak ott, sőt nem az a lényeges. Együttműködés az alkotásban, együttgondolkodás és a szinergiák folyamatos keresése. Mint a vitorlázásban. Ha nem alakul ki csapat, akkor nincsen sem lelki sem materiális sikerélmény. Jelenleg sok tervezési, mérnöki munka van Magyarországon. Ez azt is jelenti, hogy kevés rá a jó szakember, azt is jelenti, hogy sok a kihívás, de leginkább azt jelenti, hogy most különösen itt az ideje közösen, együtt gondolkodni, tervezni. Nem „csak” házakat, hanem magát a jövőt.

Miről szól az építész regatta? Nagy csapatok nagy versenye, vagy valami más?

  • Persze verseny ez a javából, de én nem erre helyezném a hangsúlyt. Hanem arra, hogy 100-150 építész és szakági tervező kolléga jön össze, alakítanak csapatokat és töltenek együtt 2 napot. Mindezt sportosan, gyönyörű környezetben. Ennek van igazán értéke. És annak, hogy ha ezek az emberek majd 1 hét vagy 1 hónap múlva újra le tudnak ülni, visszaidézik ezt a hétvégét és együttműködési lehetőségeket keresnek. Különleges érték amit a szervezők évről évre megvalósítanak.

A BIM Design Kft. is ezt az együttműködést keresi?

  • Igen, mindenképpen. Keressük a tapasztalt szakembereket és a fiatal pályakezdőket egyaránt, akik egy jó csapathoz akarnak tartozni. Keressük és megosztjuk a tudást partnereinkkel, próbálunk együttműködni és rendszereket együtt működtetni. ennek tökéletes alapja az Építész Regatta. Egyszer azt mondták nekem, hogy a vitorlázás olyan, mint a mindennapi élet. Különböző szelek fújnak folyamatosan. Hol kevésbé, hol jobban. De ha egy vitorláson jó csapat van, akkor az a hajó el fog jutni a kikötőbe. Hiszek abban, hogy az Építész Regattán jó csapatok alakulnak és megtaláljuk majd együtt a kikötőket.