Üzenet az anyaországba! – Istenes József beszéde

Idén a Nemzeti Összetartozás Éve van ez alkalomból Istenes József Érsekújvári építész barátunkat, az alapítvány kuratóriumának tagját kértük fel üdvözlő beszédre, azonban a járványhelyzet sajnos meghiúsította személyes részvételét. Gondolatait a péntek esti fogadáson hallgathatták meg, illetve a honlapunkon is közzétesszük.

Üzenet az anyaországba!

Mi magyarok, itt a Kárpát-medence felső karéjában sok történelmi teher batyuját hordozzuk hátunkon nap mint nap és az Anyaországba érkezvén rokonainkhoz, barátainkhoz letesszük és kinyitjuk azt. Mi is van hát benne……?
Néhány örömkönny sok – sok keserű tapasztalásban felitatva.
Csak a legutóbbi évszázadban egy világháború is elég lett volna ahhoz, hogy megszűnjünk létezni magyarként itt a Felvidéken, de volt belőle kettő is. Megmaradtunk mégis.
Volt világgazdasági válság és államosítás, a kisipar felszámolása és erőszakos kollektívizáció. Megmaradtunk mégis.
Volt kitelepítés Magyarországra és Csehországba kényszermunkára hurcolás. Bezárták magyar iskoláinkat, törvényen kívül helyezték magyar közintézményinket, megszüntették magyar sajtónkat, elüldözték a magyar értelmiség jelentős részét. A kollektív bűnösség elvét gyakorolva megfosztottak állampolgárságunktól, elvették földjeinket. Volt hát sok epe a keserű pohárban, mi megmaradtunk mégis. Zűrzavaros a mostani világ. Népességünk fogy a magyar vidékeken, iskoláinkban egyre kevesebb a gyermek. Fiataljaink külföldön keresik boldogulásukat. Hiányoznak hagyományőrző közösségeinkből, ifjúsági szervezeteinkből, az itteni magyar közéletből. De mindezek ellenére és talán éppen ezért mi itt maradunk. És nem menekülünk el szülőföldünkről a Dunán, az Ipolyon át, hanem éppen, hogy látogatni megyünk szeretteinket és barátainkat az Anyaországba. És kivárjuk amig a keserű pohár keverői végleg belefáradnak álságaikba és eltűnnek a szemünk elől.
És megérjük a jobb napokat, békésebb holnapokat. Mert tudjuk, mi magyarok itt a Kárpát-medencében a legnagyobb nemzeti tömb vagyunk és leszünk. Mi, az elszakított nemzetrészek fiai és leányai és az Anyaország magyarjai egy vérből valók vagyunk. És a vért nem lehet megtagadni.

Üdvözlet a végekről, Érsekújvár végvárból.

Istenes József,
2020.augusztus 4.

Letölthető dokumentumok: