A XIV. ÉPÍTÉSZ-BE LIGHT! REGATTA – KÁLMÁN ERNŐ ALAPÍTÓ SZOMBAT ESTE ELHANGZOTT KÖSZÖNTŐJE

Visszatérés a megszokott vizekre…

Köszöntöm vendégeinket, támogatóinkat, versenyzőinket, köszöntöm a rendezvény valamennyi résztvevőjét.

Engedjék meg, hogy kiemelten köszöntsem a 14. Építész–Be Light! Regatta est díszvendégeit, dr. Bachmann Bálint Ybl-díjas építészt, egyetemi tanárt, a Metropolitan Egyetem rektorát és Oleg Haman építészt, a Cseh Építész Szövetség elnökét.

Köszöntöm továbbá a rendezvény új fő támogatóját és legfőbb szponzorát, a Be Light! Kft. képviseletében Morvai Zoltán ügyvezető urat. Cége szerepvállalását jól mutatja a verseny új elnevezése, amely mostantól az Építész–Be Light! Regatta nevet viseli.

Köszöntöm továbbá régi és kitartó támogató partnereinket, akik évről évre felajánlásaikkal járulnak hozzá a rendezvény sikeréhez. Így a Vitra Magyarország vezetőjét, Smodits Mária asszonyt, a Fabetker Kft. részéről Zsíros János urat, a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. képviseletében Visi Zoltán ügyvezető urat, a VetlandPRO részéről Kiss Tamás urat, az ALAKart cég vezetőjét, Kelecsényi Gergely urat, és az ABeton-Viacolor Térkő Zrt. képviseletében Penczel Zsolt igazgató úrat, valamint Molnár Sándor urat, a Geberit magyarországi cégvezetőjét. Köszönöm az Aspectus építésziroda, a Graspointer, a Körös Consult és a Tesla Drive támogatását.

  • Köszöntöm továbbá új támogatónkat, a Pro-Construct céget és annak vezetőjét, Házkötő György urat.

Köszöntöm a megjelent történelmi hajókat, köszönjük, hogy évről-évre hitet tesznek a rendezvényünk mellett, és jelenlétükkel erősítik azt. Idén először fordult elő, hogy a Balaton mindhárom 75-ös cirkálója elindult a versenyen a legöregebb vitorlás, a Kishamis mellett. Ez nagyon nagy büszkeség.

Végül, de nem utolsó sorban köszöntöm az idei verseny szervezőit, akiknek szerteágazó figyelme, odafigyelése nélkül nem jött volna létre a 2021. évi 14. Építész–Be Light! Regatta. Köszönöm a munkáját Borsay Attila építésznek, Baráz Patrícia rendezvényszervező kolleganőnknek és Karsai Gábor versenyigazgató úrnak.

Végül engedjék meg/engedjétek meg nekem, hogy röviden összefoglaljam az Építész–Be Light! Regattának mint sporteseménynek, társasági rendezvénynek és szakmai találkozónak az idei versenyhez kapcsolódó legfontosabb mozzanatait.

Azzal kezdeném, hogy a pandémia kifordította a sarkaiból a világot, megváltoztatta az életünket, a gondolkodásunkat. Új preferenciákat jelölt ki, és mindeközben régieket törölt el.  Azok az emberi kapcsolatok, amelyeket korábban természetesnek, magától értetődőnek tekintettünk, szokatlan dimenzióba kerültek. Minimalizálódtak személyes találkozásaink és jobb esetben elhalasztódtak, rosszabb esetben véglegesen törlődtek megszokott programjaink.

Sokáig úgy tűnt, hogy a tavalyi évre tervezett Regatta is elmarad, hogy balatoni vitorlásversenyünk a pandémia áldozatává válik. De szerencsére ősszel, amikor némileg fellélegzett az ország, időben ugyan egy kicsit kitolva, szezonzáró őszi eseményként mégis meg tudtuk rendezni a XIII. Építész Regattát.

A tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő idei verseny – a járvány visszaszorulásának köszönhetőn – visszatérhetett a hagyományos nyárelejei időponthoz. Hajóink péntek este a balatonlellei jachtkikötőben gyülekeztek, hogy másnap reggel, innen indulva összemérjék tudásukat a többnyire építészekből, illetve az építészethez kapcsolódó szakmák képviselőiből alakult csapatok.

A verseny alapítójaként, valamint – Borsay Attila építésszel közösen – szervezőjeként örömmel tölt el, hogy a Regatta továbbra is népszerű; idén mintegy harminc hajó vett részt a versenyen, ennél többen csak az első Regattán indultak, akkor 33 vitorlás szelte át a Balaton vizét.

A Regatta a hazai építészek egyik legnagyobb múlttal és hagyománnyal bíró társasági rendezvénye, amelyen a sport és a verseny izgalma mellett időről időre elhangzik egy-egy szakmai előadás, rövid megemlékezés építészethez, kultúrához kapcsolódó évfordulókról vagy egyéb, fontosnak gondolt nemzeti eseményről.

De a Regatta értékeinek feltérképezése közben meghatározónak gondolom azokat a spontán találkozásokat, informális szakmai eszmecserék is, amelyek ezen három nap alatt történnek. A hazai találkozások mellett fontos a más országokból érkező építészek, szakmai szervezetek vezetőinek a jelenléte is. A Regattára számos külföldi építészvendéget hívtunk már meg, olykor a Távol-Keletről, de gyakrabban olyan országokból – s most leginkább a V4-ekre gondolok –, amelyekben egyre fogyatkozó számban élnek magukat magyarnak valló honfitársaink is.

A kormány által 2021 a Nemzeti Újrakezdés Évének nyilváníttatott azzal a céllal, hogy határokon átívelően segítse a magyar–magyar kapcsolatokat. Hiszünk ebben a célkitűzésben, és némi büszkeséggel mondhatom, hogy az utóbbi években igencsak tudatosan és nagyon következetesen dolgoztunk mi magunk is azon, hogy a Regatta szerény lehetőségei közepette ápoljuk a határokon átívelő kapcsolatokat. Az elmúlt években szlovák, lengyel, sőt román építészek is megtisztelték versenyeinket, az előttem felszólaló Oleg Haman pedig egyenes Csehországból érkezett.

A péntek esti rövid köszöntőben már elhangzott, de most is fontosnak gondolom kiemelni a verseny új névadó szponzorának, a Be Ligth! Kft.-nek a támogatását. A Be Light! a kezdetektől, azaz 14. éve vesz részt a Regattán, ami arra enged következtetni, hogy a cég munkatársai szeretik a rendezvényt, értik a céljait és megtisztelő, hogy méltónak ítélték arra, hogy vállalják a fővédnökségét. Köszönöm Morvai Zoltán úrnak, a cég vezetőjének hogy mellénk állt és támogatást nyújt.

Örülök, hogy sikeresen lezárult az idei versenyünk, és hogy ilyen szép számban és jó hangulatban várjuk a program további részét, a díszvacsorát, majd a díjak átadását. Mindenkinek szép estét, a vacsorához jó étvágyat kívánok. Az ünnepélyes díjátadóra szokásunk szerint este 9 órakor kerül sor.

unnamed 2.

IMG_0579