NEW EUROPEAN BAUHAUS

Az Építészregatta szervezői büszkén tájékoztatnak minden résztvevőt és érdeklődőt, hogy a rendezvénnyel csatlakoztak az Európai Bizottság New European Bauhaus felhívásához.

A New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés célja egy élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai alapelvekre alapozott, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságra épülő európai életforma közös megteremtése. Fókuszában az élhető környezet megteremtése áll. A kezdeményezés a European Green Deal leképezése a társadalom számára, amely hidat képez a művészet, a kultúra, valamint a tudomány, a technológia között, továbbá a különböző generációk összekapcsolását és az össztársadalmi mobilizáció fejlesztését célozza.

Hívószavak: közösség – szépség – fenntarthatóság

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így összegezte a kezdeményezés vízióját videóüzenetében:

„Minden kreatív elmére szükségünk van – designerekre, művészekre, tudósokra, építészekre és polgárokra –, hogy sikerre vigyük a New European Bauhaus kezdeményezést.”

Ehhez kapcsolódóan a szombat esti gálavacsorán köszöntőt mond Prof. Dr. Bachmann Bálint, rektor, egyetemi tanár, Ybl díjas építész, a Magyar Formatervezési Tanács elnökhelyettese, vitorlázó.