A XVI. ÉPÍTÉSZ-BELIGHT! REGATTA HIVATALOS ÖSSZEFOGLALÓJA

A 2023-ban tizenhatodik alkalommal megrendezett Építész Regattát azzal a céllal alapította Kálmán Ernő DLA építész, hogy a Balatont szerető építészek és szakmai partnereik számára baráti versenyből hagyomány legyen. A verseny a hazai építész társadalom és a V4 országok közötti kapcsolatteremtésre is alkalmat ad. A regatta idei üzenete: bármit hozzon az élet, számíthatunk egymásra! „A jövőt közösen építjük!”

Az esemény a Balatonlellei Yacht Clubban péntek este állófogadással indult, ahol a főszervező V4 Építészeti Alapítvány elnöke, Kálmán Ernő DLA építész, majd Szakály Sándor professzor, Széchenyi-díjas történész a V4 Építészeti Alapítvány kurátora és Kollár Lajos professzor, a Professzorok Batthyány Köre elnöke, Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöke köszöntötte a vendégeket.

Az időjárás nem fogadta kegyeibe a rendezvényt, az előrejelzett pénteki vihar miatt néhány hajó csak a védett északi parton, révfülöpi Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktáborban tudott tudott kikötni. A viharos idő miatt a versenyrendezők a szombati futamot törölték.

A versenyzők szombat délután érkeztek meg Révfülöpre, ahol Jáger-Lőrincz Orsolya beruházási igazgató köszöntötte a vendégeket, majd Benedek Dóra vezetésével, kerekasztalbeszélgetésen bemutatták a révfülöpi üdülő felújításának tervét. A pályázatnyertes A Fiúk Építész Stúdió részéről Varga N. Dániel és Kabdebó Zoltán vettek részt, míg az MCC színeiben Jáger-Lőrinc Orsolya és Török Péter válaszoltak a feltett kérdésekre.

A szombati vacsora a Scruton közösségi térben az alapító Kálmán Ernő rövid köszöntőjével vette kezdetét, aki sorban színpadra szólította a jelenlévő díszvendégeket, elsőként Erik Vilstrup Lorenzen urat, Dánia magyarországi nagykövetét. Beszédében kiemelte a Dánia és Magyarország közös kultúrális történelmében fontos kapcsolatot teremtő építész generációt, a háború utáni un. dániás építészeket. Nekik nagy szerepük volt a 150 éves évforulóját ünneplő Budapest háború utáni helyreállításában is. Említést tett a két hét múlva Koppenhágában megrendezésre kerülő UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) világkongresszusáról.

A szombati vacsora a Scruton közösségi térben az alapító Kálmán Ernő rövid köszöntőjével vette kezdetét, aki sorban színpadra szólította a jelenlévő díszvendégeket, elsőként Erik Vilstrup Lorenzen urat, Dánia magyarországi nagykövetét. Beszédében kiemelte a Dánia és Magyarország közös kultúrális történelmében fontos kapcsolatot teremtő építész generációt, a háború utáni un. dániás építészeket. Nekik nagy szerepük volt a 150 éves évforulóját ünneplő Budapest háború utáni helyreállításában is. Említést tett a két hét múlva Koppenhágában megrendezésre kerülő UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) világkongresszusáról. Mindezeket követően köszöntőt mondott Révfülöp Nagyközség polgármestere, Kondor Géza és a házigazda Török Péter, az MCC Révfülöp kikötőjének vezetője. Végül Istenes József építész, Érsekújvárról, a V4 Építészeti Alapítvány kuratóriumi tagja üdvözölte a részetvevőket, aki a közös problémák, kulturális gyökerek és a megoldandó feladatok fontosságáról beszélt.

A vitorlások versenye június 25.-én, vasárnap 10:00 órás rajttal indult a Révfülöpi kikötőből.

A XVI. Építész BeLight Regattán 34 hajón 230 fő vett részt. A díjkiosztóra a balatonlellei a yachtclubb adott otthont.

A támogatók jóvoltából számos különdíj is gazdára talált, és minden helyezett résztvevő érmet is kapott.

A különböző yardstick osztályok külön lettek értékelve, az abszolút győztes hajó idén a Capella lett a Lillafüredet és az Orpheust megelőzve.

A hazai építész oktatási intézmények (BME, a MOME, az Óbudai Egyetem és az MCC) csapatai között a BeLight Vándorkupa megalapítását kezdeményezte, amelyet első alkalommal a MOME csapata nyert el.

Köszönjük támogatóinknak, hogy lehetővé tették a XVI. Építész Regatta megrendezését!

Kálmán Ernő DLA
az Építész Regatta alapítója, a V4 Építészeti Alapítvány
kuratóriumi elnöke


Összefoglaló letöltése (PDF)