VIII. Építész KÉSZ Regatta – Balatonlelle – Keszthely

Időpont: 2015. szeptember 11.-13. | Helyszín: a keszthelyi Festetics kastély

regatta15

A V4 Építészeti Alapítvány által szervezett
VIII. ÉPÍTÉSZ-KÉSZ REGATTA
építésztalálkozó és vitorlásverseny bemutatása

2008-ban, amikor az I. Építész Regattát megrendeztük, vendégeink voltak a Visegrádi Négyek tagországai építész szövetségének elnökei. Korszakalkotó események voltak akkor, hiszen még az év márciusában a nemzetközi építészkongresszus  keretében megalakult a Visegrádi Négyek Építészeti Együttműködés, majd májusban az Építész Regatta alkalmával vendégül láthattuk a tagországok elnökeit, vezetőit újra. 2015-ben ez az együttműködés nemzetközi alapítvány formájában folytatja tevékenységét melynek célja:

“az épített és természeti környezet minőségének javítása, az építészeti kultúrák egymás közti társadalmi elismertségének szélesítése, és a vizuális kultúra színvonalának emelése. E feladatköröket kiegészíti a környezettudatos gondolkodás kialakítása, valamint a tagországok Európai Uniós csatlakozása során megnőtt építési-beruházási feladatok magas színvonalú megvalósulásának elősegítése, különös tekintettel azok közös geopolitikai adottságaikra.”

Most 2015-ben a VIII. Építész Regatta keretében újra várjuk az addigi V4 elnökeit és a megalapított Visegrádi Négyek Építészeti Alapítvány szervezésében kerül sor Keszthelyen a Festetics-kastélyban egy ünnepi gálaestre, ahol a kastély kezdődő felújítása kapcsán közös közép-európai értékeinket vesszük számba.

A Regatta így közös európai kultúránk helyszínévé válik, ahol a táji-történelmi adottságok, a termálvíz, a bor olyan értékeinkre irányítja a figyelmet, amely mindannyiunk számára fontos üzenetet hordoz. A borászatok, melyekről korábban vándorkiállítás is készült e helyen, a vitorlásverseny Balatonlelle térségében egy igazi új polgári élet eseményeként kívánja szolgálni a célokat, egy új közép-európai építészeti díj megalapításával pedig a szervezők értékrendet kívánnak teremteni.

Ebben az évben is megszólítjuk a társmérnök szervezetek tagjait is, így eme esemény kibővítve a tájépítész, belsőépítész, urbanista, településtervező mérnökök számára is nyitott. Támogatónk a KÉSZ Kft, a Bavaria Yacht, VOLVO Hungaria, azt a minőséget képviseli, amit a Visegrádi Négyek Alapítvány is magáénak vall.
A tavalyi sikeres közös rendezés után idén 2015 szeptember 11.-13.-a között szervezzük meg az eseményt a keszthelyi Festetics-Helikon kastélyban, ahol  kiállításon mutatjuk be a tervezett  fejlesztéseket. A hajózó építészek mellett biztosítjuk a támogató partnereknek céges zászlóval történő indulását a versenyen, igény esetén  a kapitányt is.

A korábbi évek eseményeiről a honlapunkon találhatóak képek, illetve az alapítványról www.v4fund.archi honlapon olvashatnak.

VIII.Építést_KÉSZ Regatta alairas