A Balaton legendás hajói I.

A Balaton vizét a mai napig számtalan kalandos és izgalmas történelmi múlttal rendelkező sétahajó szeli. Túlélték a nyilas birodalmi csapatok robbantásait, világháborús aknatalálatokat, ütközéseket és hős matrózaik mentőakcióit, amelyek során maguk nyitották ki a fenékszelepeket, elkerülendő a németek nagyobb pusztítását. Némelyiket a korábbi tervek alapján építették újjá, de sok esetben az eredeti, tófenékről felhozott és felújított hajókkal utazhatunk a mai napig is. A következőkben a Balaton nyolc különleges sorsú legendájával ismerkedhetünk meg közelebbről négy részben.

1_jokai_balatonfured

Jókai (Balatonfüred)

A Jókai a Balaton leghosszabb ideje, idén 106 éve szolgáló gőzhajója. Az 1913-ban épült 100 személyes, luxusigényeket is kielégítő nosztalgiahajó, túlélt két világháborút és egy elsüllyesztést is.

2_jokai_balatonfured

A Balatontavi Gőzhajózási Rt. utolsó gőzhajóját Óbudán építették az Első Dunagőzhajózási Társaság gyáregységében, majd szekciókban Siófokra szállították, ahol összeszerelték és elnyerte akkori jellegzetes formáját és fekete színét.

3_jokai_balatonfured

Kalandos életútja során szolgált étkezőként egy úttörőtáborban, Vonyarcvashegynél túlélt egy mellette felrobbanó aknát, második világháborús német csapatok általi elsüllyesztést, járt a Tiszán és a Dunán is mielőtt végleg a Balatonra került.

Kisfaludy (Balatonfüred)

Az eredeti hajó életének legizgalmasabb időszaka az 1848-as forradalom kitörésének idején következett el, amikor vagyonos balatonfüredi családok tagjai a háborús helyzet elől menekülve, a Kisfaludy fedélzetén bevették magukat a tó közepére, ahol más gőzhajó még nem lévén, megközelíthetetlenek voltak. A Kisfaludy eredeti állapotában 1846 és 1887 között teljesített szolgálatot. 2015-ben újraépített pontos mása máig az egyetlen valódi lapátkerekes gőzhajó a Magyar Tengeren.

__kisfaludy_balatonfured

A fényűző belső tereket Széchenyi István felesége, Crescence irányításával alakították ki. A szalont mahagóni oszlopok, arany burkolatok és tükrök díszítették.